jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

slow down!

2012.10.06. 19:49 randomroderik


Vendégposzt következik. Krajcsó Nelli, a Slow Budapest mozgalom alapítója a budapesti éjszakában jött szembe, azonnal meg is invitáltam a rádióműsorba, amely alább meghallgatható. Itt pedig következzen Nelli rövid bevezetése a lassabb (SLOW!), tartalmasabb városi
életbe...

A slow mozgalom arról szól, hogyan hozhat minőségi javulást az életünkbe a szabadon választott visszalassulás, reagálva a mai modern társadalmak problémájára: a túlhajszoltságra, a túlpörgésre és arra, hogy kiüresedettnek érezzük az életünket.

601611_489673294390833_1843128023_n.jpeg
visszalassulás a Möbelkunst szeptember 29-i slow piknikjén (fotó: Slow Budapest)

Alaptétele az, hogy ha visszalassulunk, több időnk lesz a fontos, minket is építő dolgokra, megnyugszunk, jobban tudunk koncentrálni, felszabadulnak a kreatív energiáink, eltűnik a bennünk lévő, saját magunk által generált feszültség, hatékonyabbak leszünk.

Ehhez viszont lemondásra vagy inkább tudatos választásra van szükség a részünkről. Az első lépés megtételével, tapasztalatom szerint, észrevétlenül állunk át slow üzemmódba. Egyik változtatás generálja a másikat, és lassan átalakul a teljes életvitelünk.

Ezek a gyakorlatok azonban mindenkinek máshogy működnek, más sorrendben, néhányunknak az egyik probléma égetőbbnek tűnik, mint a másik. Mindenképpen érdemes leülni és végiggondolni, milyen tevékenységek tesznek minket boldoggá, mik azok, amelyek a legtöbb energiát emésztik fel a napunk során, mi az, ami semmi pozitívumot nem ad már számunkra, pusztán csak a rutin miatt csináljuk.

Íme, az én receptemet, nekem ezek a dolgok váltak be:

1. Ne a kötelezettségek kipipálásából álljon a napod, a heted, a hétvégéd! Állíts fel egy fontossági sorrendet, és mondj le dolgokról, amelyek nem fontosak/sürgősek. Ha kevesebbet csinálsz, jobban tudod csinálni. Fontos, hogy a programokat a feltöltődésért csináls. Valld be magadnak, ha valami fáraszt már vagy nincs energiád rá. A lényeg, hogy a programok által pihenj, újat fedezz fel és alkoss.

2. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz! A multitaskingról ma már tudjuk, hogy egy divatos, jól kommunikálható fogalom, viszont az emberek többségében belső feszültséget okoz a teendők egymásra halmozása. A slow az unitaskingot hirdeti: fókuszálj arra a dologra, amit éppen csinálsz, ne kapj bele egyszerre több mindenbe, és gyorsabb leszel (tipikus példája ennek a munkahelyi e-mailezés).

3. Reggelizz! Szánj időt a reggeli étkezésre, hogy elindulhasson a napod. Gondolkozz előre, vásárolj be, hogy aztán reggelente te magad tudd elkészíteni a tápláló és ízletes reggelidet. Próbálj meg nem a monitor előtt, két klikkelés között szürcsölgetni, helyette ülj le az asztalhoz, nyisd ki az ablakot és figyelj arra, amit éppen csinálsz! Tapasztalatom szerint összesen 10 perccel többet igényel ez a gyakorlat, viszont nagyon szép keretet tud adni a napnak.

4. Akármennyire is sietős napod van, hagyj időt magadnak az ebédre! Nem leszel attól hatékonyabb, ha az e-mailekre válaszolgatva lapátolod be az ételt a monitor előtt. Nem kell sok, elég fél óra is, de fontos, hogy egy kicsit ki tudj kapcsolni, másra figyelni vagy éppen messzebbről tekinteni a munkahelyi feladatokra, hogy aztán gyorsabban találj rá a megoldásokra. Az az étkezés, amire nem koncentrálunk, nem telít annyira, mint a fókuszált evés, és csak értelmetlen nassoláshoz vezet. Tovább hízni egy monitor előtti ebéd meg igazán nem éri meg.

5. Szabj határt az online jelenlétednek! Az ébredés utáni internetezés, TV-zés rögtön belerak egy gyorsítógépbe, amiből általában lefekvéskor keveredsz csak ki. A tájékozódás hasznos, de nem minden esetben szükséges (mindig nevetséges számomra a felismerés, mikor 1 óra klikkelgetés után, 20 kinyitott ablakkal a monitorom azt veszem észre magamon, hogy olyan reality show-k sztárjainak kutyáiról olvasok, akiket nem is ismerek – minek??). Reggel és este határozd meg azt az időpontot, amikor már nincs internet, sem TV! Indítsd el és zárd le a napodat, így nem fognak elfutni.

6. Kezdj el biciklizni, sétálni, hogy jobban megismerd a környezetedet, a városodat! Sok kincs van körülötted, miért sietnél el mellettük? Kezd el a hétvégékkel és fokozatosan hagyd otthon az autódat, cseréld le a BKV-t, csak semmi drasztikusság! És ha hétköznap is váltasz, már a munka előtt is elkezded használni az agyadat, a testedet, felébredsz, mosolygós arcokat látsz, érzed a napsütést az arcodon, ami egy nagyon pozitív kezdés ám.

7. Beszélgess a szomszédjaiddal! Megnyugtató érzés, ha ismered, kikkel laksz egy házban. Így nagyobb biztonságban érezheted magadat, és biztosan lesz, aki ad majd két tojást a muffinhoz vagy locsolja a virágodat, ha szabadságra mész. A közösségeknek óriási erejük van az életünkben, a szomszédok meg szó szerint közeli emberek az életünkben.

8. Menj ki többet a természetbe és ne csak az időképről kövesd az évszakok változását! Ahhoz, hogy jobban meg tudjuk élni a napjainkat, fontos, hogy a természetet visszaengedjük az életünkbe.

9. Csináld magad! Ruhát, dísztárgyat, ajándékot, berendezést. Az újrahasznosítás, a dolgok újragondolása egy nagyszerű, kreatív folyamat tud lenni, ami összeköti a múltadat és a jövődet, baráti összejövetelek nagyon jó apropója tud lenni, lelket ad a máskor kidobásra ítélt tárgyaknak és nem utolsósorban egy olcsóbb és egyedi dologgal gazdagít.

10. Közösködj! Együtt könnyebb, olcsóbb, jobb.

+1. Csatlakozz a mozgalomhoz itt: http://www.facebook.com/SlowBudapest

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr594823690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikethebiker 2012.10.07. 10:47:50

konzumidiótáknak aztán mesélhetteka slow-ról

KaPé 2012.10.07. 12:31:21

Csak egy kérdés: kedves Nelli, ugye neked nincs gyereked?

Slow Budapest 2012.10.08. 13:09:56

@KaPé: Egyik slow budapestes tagnak sincs még gyermeke, ezért sem szerettünk volna gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsot leírni, mert nem tartottuk volna hitelesnek. Viszont, ahogy a te hozzászólásod is mutatja, nagyon fontos téma ez is, így a csapatunk bővítésével szeretnénk majd ezzel is foglalkozni, és akkor jön majd a szülőknek szóló írás is.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása