New Yorkban egy magyar cukrászda jött szembe: az Amsterdam sugárúton, majdnem a 109. utca sarkán egy Hungarian Pastry Shop feliratra lettünk figyelmesek.
A benti feliratok igen viccesek: „Rigo Janci", „Goose Foot" (Lúdláb), „Apple Linzer", a pultban pedig répatorta, Zacher, egy Gerbeaud-nak kinéző áfonyatorta, sőt puszedli is. Mint az egyáltalán nem magyar eladótól megtudtuk, a helyet egy magyar néni nyitotta, és bár az nem derült ki, hogy '45 vagy '56 után, de annyi igen, hogy a hatvanas-hetvenes években rengeteg hasonló cukrászda volt New York-ban. Sajnos, ezekből csak pár maradt, például ez, amelyet a hölgy halála után a férje, majd a fia vezetett, s mikor ő is meghalt, egy görög úr vett át, aki azóta is, az eredeti recepteket és berendezést megtartva birtokolja a magyar cukit. A beosztottak között az egyetlen magyar a mintegy 15 éve ideköltözött cukrász, aki valamelyest finomíthatott a rigójánosok készítési módján. Az egyik pultos lány osztrák, de így sem tud sokkal többet nassjainkról, mint spanyol-amerikai társa.
A manhattani magyar cuki így inkább csak egy egészen jól menő, "egzotikus" édességeket kínáló, nagyon kellemes hangulatú kávézó a Columbia egyetem közelében, semmint a magyar közösség találkozó- vagy kötődési pontja. A vilagbajnok túrótorta, a szinte eredeti Zacher és „Rigó Janci” elmajszolása után azonban ezt megbocsájtottuk neki...