jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

jöttszembe egy fineszes hátizsákról

2013.02.08. 10:39 cybercili


Mindig lehet örülni annak, ha valaki előrukkol egy makacsul optimista ötlettel, és eltökélten szeretne tenni valamit azért, hogy ez az ország végre egy derűsebb hely legyen. Kovács Bori frissdiplomás formatervező CÓKMÓK projektje először a
TEDxYouth-on jöttszembe, aztán meg is kerestük, mert zseniális. A CÓKMÓK alapja egy hátizsák, amit falra akasztva fali tárolóvá, igény szerint párnává, takaróvá és övtáskává lehet alakítani. Már eddig sem rossz, de a lényeg az a plusz, amit Bori hozzágondolt. Nem állt meg a praktikumnál, közösségteremtő gondolatot is belecsempészett a táskába.

kislany-copy_prezibe.jpeg

A koncept a következő: minden gyerek életében eljön az a nap, amikor végre szeretne magának, a motyóinak egy saját táskát. Vannak, akik családban nevelkednek, a szülőktől megkaphatják, mások állami nevelőotthonokban vágyakoznak, hátha. A CÓKMÓK projekt őket köti össze egy szimbolikus értékű, praktikus tárgy segítségével. A CÓKMÓK tehát egy olyan hátizsák, amit a szülők egy internetes oldalon vásárolhatnak meg saját gyereküknek, csakhogy mindjárt kettőt kapnak egyben: a kiválasztott és egyedi jelszóval ellátott táska párja egy hozzájuk közel eső befogadó otthon lakójának válik elérhetővé a vásárlással. Neki is a honlapról kell választania a jelszóval ellátott táskák közül. Amint a kiválasztott táskára kattint, a jelszó „aktiválódik”, és a gyerekek – akik egyébként valószínűleg soha nem találkoznának – egy közeli CÓKPONT-ra szervezett találkozón átvehetik a táskát. „The a beginning of a beautiful friendship”, ha ők is így akarják.

Bori diplomamunkájának előzménye egyébként egy bódvalenkei benyomás volt. 2011 őszén járt a 220 fős borsodi freskófaluban, ahol a lakók átlagjövedelme mindössze 12.000 forint. Az itt élő 70 gyerek között eltöltött idő után arra jutott, hogy hasonló esetekben minden segítő szándék meddő, ha nem sikerül őket és más, nehéz helyzetben élő gyerekeket időben hozzákapcsolni olyanokhoz, akik fogódzót jelenthetnek a kinti világban. Egy eséllyel szeretett volna segíteni, hogy amikor 18-25 éves korukban kikerülnek a nevelőotthonokból, már legyen egy kapocs, ami a beilleszkedéshez segíti őket.

A terv kész, a megvalósuláshoz főleg anyagi források kellenek. Bori pályázna is, de nem tesz mindent erre a lapra; kisvállalkozói képzésre jár, hogy a CÓKMÓK projekt később megállhasson a saját lábán.

Szólj hozzá!

Címkék: design hátizsák Kovács Bori CÓKMÓK

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr785067563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása