jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

jöjjön szembe a szomszéd, nyissunk egymásra!

2012.09.21. 15:23 randomroderik


Gyerekek, hétvégén Szomszédünnep! WTF, ugye? Na, az ötlet a franciáktól származik, Párizsban rendezték az elsőt 1999-ben, bár mi már kisgyerekkoromban (80-as évek) is minden jelentős ünnepet a szomszédokkal ültünk, egészen addig, amíg apu bele nem zúgott a szomszéd Pircsi nénibe. Akkor kicsit vége lett a nagy szomszédolásoknak, de mi gyerekek legalább családban nőhettünk fel. (Végül a szüleim nem a szomszédok miatt váltak el. Érdekes infó, gondoltam.)

Most viszont, hogy romokban a gazdaság, mert mindenki facebookol, meg blogot ír, ahelyett, hogy dolgozna, lehet, hogy újra eljön a Pircsi nénik kora. Na jó, nemcsak a Pircsi nénik virágzanak, hanem tapasztalható mostanában, hogy megnő a kisközösségek jelentősége. Például, ha épp nem tudtunk Horvátországba menni, és a nyarat is az erkélyen búcsúztatjuk, akkor mennyivel jobb már áthívni a szomszédot is egy sörre. A szomszédünnep tehát egy ilyen erkélyes-sörözős történet, kicsit nagyobban. Egészen amióta a kezdeményezés hazánkban is próbál meghonosodni, amihez állami támogatást is kap.

Akár ilyen patetikusan is fogalmazhatnék: 

Az idei évben ősszel megrendezésre kerülő Szomszédünnep egy olyan nap az évben, mikor egy közös főzés, egy nagy asztalnál együtt elköltött vacsora, közös játékok vagy sportolás, kulturális program vagy kertészkedés, közösségi bolhapiac stb. alkalmával kicsit jobban megismerhetjük szomszédjainkat, s ha volt netán vitánk velük, ezeket is tisztázhatjuk. Hiszen kiderülhet, hogy anélkül, hogy ismernénk egymást, rengeteg mindenben gondolunk hasonlót.

 

A Szomszédünnep lényege, hogy a kisközösségek magukénak érezzék az ünnepet, érezzék át a saját szervezés örömét, a közösség “kovácsolásának” erejét – így a szervezésben a legnagyobb szerepe a helyi civileknek és aktivistáknak van, akik a saját kisközösségükben kezdik el szervezni az eseményt.

 

Bármilyen lakótér részt vehet az ünnepben, hiszen utca, park, tér minden lakóközösség közelében van.

 

Várjuk az ország minden pontjáról azokat a lelkes szervezőket, akik saját lakóhelyükön vállalják, hogy összehozzák a lakókat.

 

Reméljük, hogy együtt felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel szebbé tehetjük közös hétköznapjainkat.

www.szomszedunnep.hu

A hétfői rádióműsorban a Szomszédünnep szervezőivel beszélgettünk a társadalmilag is sok hasznossággal bíró ünnepről. Keressétek most hétvégén a szomszédünnepeket, ünnepeljetek a szomszédokkal, mert a szomszéd söre mindig hidegebb! 

Szólj hozzá!

Címkék: szomszéd hungarofest szomszédünnep jöttszembe

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr224793029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása