jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

Jöttszembe: BATMANT!

2012.01.07. 06:31 Mirjam Donath

 Ma szembejött a néni hűlt helye. Nyolcvanévesnek mondta magát és egyetlen rokonának a nevére sem emlékezett tegnap reggel, amikor a békásmegyeri hévmegálló lépcsőjének a lábához gurult. Épp hogy meg tudtam fogni a fejét mielőtt odacsattant volna, de így is kritikusan összezúzta magát. Ahogy a mentőt várva mellette térdeltem, felismertem a másik odasietőben a férfit, aki az előbb még velem együtt bolygatta meg a békási kockakövek babakocsis-járókeretes nyugalmát, merthogy ugyanazt a hévet próbáltuk futva elérni. Most ott guggoltunk az öreg test mellett, a késésben társként, a jelentőségét vesztett időben.

Még egy nő érkezett, középkorú, rendezetlen külsejű. Azonnal utasított, ne mozgassuk a sebesültet még baja lehet, ő tudja, mert ápolónő volt… Hallgattunk a rekedtes hangra. Vagy tucat sztorit hadart el várakozás közben arról, hogy ma a kutya sem áll meg Budapest utcáin, ha valaki elesik. A néni feletti szóváltásban még az is kiderült, hogy a "szintén elkésett férfi" hamarosan New Yorkba, átmeneti lakóhelyemre utazik. Összemosolyogtunk a szolidaritásban. 

Én még azon is, hogy a valahai ápolónőnek épp nincs igaza, mert térdelő hármasunk konkurált a Batmant! feliratú tüntető táblával, mely kvázi bárkinek szembejött, aki hétfő este az Operánál járt, s amely egy másfajta szolidaritásnak mosolyban utazó kézjegye.

Hacsak nem a véleményéért fizetik, az újságíróval maximum szembejönnek a tüntetőtáblák, mert szakmai hitelét veszítené, ha megragadna egyet. Azért van ott, hogy hírt adjon, ha már a rendőrség nem teszi, hogy a tömeg harmincezres nagyságú lehet. Nem százezres, ahogy az a tüntető szónokok színpadáról látszik, és nem pár tucat, ahogy az MTV híradójában. Szerencsésebb helyeken ezért fizetik, hogy ellentétes nézőpontok megszólaltatásával a valóságot tükröztesse. Vannak, akik azt mondják idehaza a közmédia nem az a hely. Vannak, akik emiatt nem esznek. A közmédia szóvivője azt állítja, nincs éhségsztrájk, meg lehet nézni a you tube-on, hogy a sztrájkolók banánturmixot is kaptak.

"Kaptunk," felelik azok, "de kiöntöttük. Lehet analizálni a kövek között…" 

"De nyilatkozták, hogy gyümölcslevet isznak." Így a szóvivő. "Nekünk megmondta Halmi László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, hogy éhségsztrájknak kizárólag a vízbevitel minősül."

Hát így. Futkos az újságíró oda-vissza, keresi az igazságot tüntetők és ellentüntetők között. És mi minden jön neki szembe! Ismerős arcok: közszereplők, gimis osztálytársak, kollégák, magyar emberek. Haragosak, jókedvűek, meghatottak, kétségbeesettek. És még valami. Egy szó, melyet utcán elhangzó gyakoriságából ítélve mostanában egyre többen akarnak érteni, ha megélni nem is minden esetben tudják: szolidaritás

A Rádió Q hétfői Jöttszembe műsorában Darvas István rabbi és Kalmár János Krisna- hívő szobrász törték a fejüket: szolidaritás, mi is az?  

Fotó: Hargita Ottó

Szólj hozzá!

Címkék: opera mtv tüntetés szolidaritás éhségsztrájk közmédia

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr903525691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása