jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

Jöttszembe Franz Schubert

2011.02.20. 21:51 dankopityu

Minden elismerésem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, amely nemcsak Fischer Ivánról és az általa vezetett zenészek tehetségéről és közös produkcióik sikeréről ismert (lásd például a NY Times elismerését), de kreatív előadásaikról, szokatlan projektjeikről, mint például a gyerekeknek szervezett kakaókoncertek, a Kastélykoncertek, vagy az egy zeneszerző szinte teljes életművét bemutató maratonok is. Az eddigi Csajkovszkij, Dvorák és Beethoven után az idei, szombaton megejtett maraton zeneszerzõje Franz Schubert volt, akit eddig is imádtam, de a Bartók rádió közvetítését hosszan figyelve újabb darabokat is megismertem tőle, és csak lelkesebb lettem. Már csak azért is, mert lassan elérem azt a kort (31), ami neki összesen adatott, miközben az egyik legtermékenyebb és legzseniálisabb zeneszerző volt. Az alacsony, köpcös, szemüveges Franz a társaságok középpontja volt, dehát ebből élt – a kiadókkal folyton vitázva, nyilvános szerepléseknek szinte teljesen híján a barátai tartották el. Komolyabb állást Eszterházyék adtak neki, amikor több nyáron is a grófkisasszonyokat oktatta, köztük Karolint, akibe jól belehabarodott, a szifiliszt viszont a találgatások szerint a zselízi szobalányoktól kaphatta el… Szegény Franz-cal végül hastífusz végzett 1828 novemberében. Utolsó levele szerint Coopert olvasott és hasonló könyveket kért.

Miközben Richter előadását hallgatva a portréját nézem, csak bízni tudok benne, hogy a következő 31 évem termékenyebb lesz.

2 komment · 1 trackback

Címkék: műpa franz schubert fesztiválzenekar

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr492675676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - A LEGNAGYOBB ZENESZERZŐK 2011.02.23. 09:18:23

Vajon van értelme a kérdésnek, hogy kik a legnagyobb zeneszerzők? A száz legnagyobb? A tíz legnagyobb? Kérdezzünk meg száz embert, szerintük ki a tíz legnagyobb zeneszerző, és figyeljük meg az egybeeséseket. Persze mindenki felsorolja majd J. S. Bachot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvazibarki · http://www.kvazibarki.com/ 2011.03.01. 19:35:22

A NY timesnál Bartók is fent van a zeneszerzők 10-es listáján, oh yeah

Mirjam Donath 2011.06.28. 01:22:30

A halalos agyamon en is ujra Coopert olvasok majd. De masodszor angolul. Csak az az agy legyen Magyarorszagon.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása