jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

mátyás bús(?) hada jöttszembe

2011.01.29. 00:00 spry_brrs

szimpatikusabb, szerethetőbb posztot ígértem - igaz csak jövő hétre. mégis megírom ma, mert ma jön szembe az évfordulója.  és már csak azért is megírom, mert mögöttem éppen az egész szerkesztőbizottság egyszerre beszél, aminél ez, messze békésebb elfoglaltságnak tűnik.  folytatnám a magyarok, akikre büszkék lehetünk sorozatot - ezúttal minden él nélkül, sánta számmisztikával és nyilván történelmietlen sírva vigadással.

526 éve (mohács mínusz ezer év!) kezdte el ostromolni mátyás király bécs várát. előtte gondosan szanaszertekergette frigyes seregeit, elfoglalta a környező erősségeket, és kivárt. egészen június elsejéig (ha igény mutatkozik rá, akkor ezen a napon majd szívesen kifejtem, hogyan), mikor is győzedelmesen bevonult a bécsi polgárok ünneplése közepette, akik őszintén örülhetek az igazságosnak, mert míg frigyes csak kecsegtette őket a felmentéssel és élelemmel, mátyás valóban ételt osztot, és világossá tette, hogy a város kiváltságait és jogait tiszteletben tartja.

hogy ennek ellenére miért úgy emlékeznek a magyarokra bécsben, mint akik gorenjével a hátukon távoznak a császárvárosból, én nem is sejtem... de sokszor elképzelem, másképp is alakulhatott volna, és talán még most sem késő.

Szólj hozzá!

Címkék: bécs évforduló mátyás király habsburg frigyes

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr702622209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása