jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

Budapest két keréken

2013.09.27. 16:23 Nynfus_Co.

.

Többször írtunk már Budapestről és a bringákról is, de a kettő egyben eddig még nem jöttszembe...

... EDDIG!

bpbringa_1.jpg

.

bpbringa_2.jpg.

Mi szeretjük, reméljük Ti is! :-)

.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest street bicikli jöttszembe

jóembert keresünk

2013.08.12. 10:22 randomroderik


S. Takács Zsuzanna, a Jó Embert Keresünk médiauniós kampányának kommunikációs menedzsere, nemrégiben járt nálunk a rádióműsorban (alább meghallgatható), alábbiakban az ő írását közöljük.

A „Jó embert keresünk” pályázatban lenyűgöző történeteket olvasok, látok sok-sok embert, sajnálom, hogy nem ismerhetem őket személyesen, meghat, hogy mennyi jó ember él az országban, és hogy tulajdonképpen milyen egyszerű jó embernek lenni. Vagy mégsem? Ki tudja?! Egy dolog azonban bizonyos: csak úgy lehetsz jó ember, ha mások annak látnak.
De hol van az én személyes történetem?
Ma megérkezett!
Egy lány jelölte az édesanyját. Nem az első, hogy a pályázatban valaki a szüleit jelöli. Hogy miért kavart fel ez a történet? Miért lett az én történetem?
A szüleim nem váltak el, a jelölő lányé igen, és édesanyja egyedül nevelte őt-őket fel. Nem könnyen, ez is kiderül az ajánlásból. De jókeddvel! És úgy, hogy másra is futotta édesanyja energiájából.
Mitől érintett meg a jelölés igazán? Talán ettől a gondolattól: „Édesanyám megtanított arra, hogy mindegy, milyen rossz történik az életben, mindig van tovább, és kitartással, szorgalommal nincs lehetetlen.
Hiszen erre nevelt az édesapám, nem is szóval, inkább az életével. Ahogy visszajött a frontról és a hadifogságból. Nem megtört emberként, hanem töretlen energiával, életerővel, jókedvű lendülettel. És ilyen volt az egész élete.
Arra jöttem rá, hogy Gabriella helyettem írt. Mert én már nem jelölhetek, a szüleim nem élnek.
Arra jöttem rá, hogy irigylem, mert neki volt bátorsága leírni azt a mondatot, hogy „…köszönöm, hogy felneveltél!” Nem aggódott, hogy szirupos-nyúlós gondolat lesz belőle.
Eddig a személyes. Ennyiért azonban nem írtam volna le.
Tudjátok, szeretem az általános tanulságokat! Sokat töprengtem azon (úgy tűnik, én egy ilyen töprengős vagyok), hogy mi lesz ezzel a sok szép történettel, sorssal, amelyeket jelölnek a pályzatban. Hiszen csak néhányra tudjuk külön ráirányítani a figyelmet. Bármilyen banálisnak is tűnik, de most értettem meg igazán, hogy a jelölés önmagában a „jutalom”, ha szabad ezt az itt kissé abszurdnak tűnő fogalmat használnom.
Most szerettem meg igazán ezt a pályázatot!

@jottszembe jó embert keresünk kampány s. takács zsuzsával by Jottszembe on Mixcloud

Szólj hozzá!

Címkék: vendégposzt média unió jó embert keresünk s. takács zsuzsa

futóingázások közkutak érintésével

2013.07.29. 00:15 kvazibarki

Mostanában kora reggelente járok futni a szigetre, nagyritkán egészen késő este a városban kocogok. Részben azért reggel, mert máskor egyszerűen nincs időm, meg azért mert munka után a nagy melegben inkább a sört kívánom, mint a kilométereket. Részben viszont azért késő este, mert két sör után - részeg biciklis baleseteimből tanulva - nem ültem kerékpárra és mivel futócipő volt rajtam, hazaszaladtam.

Azt hittem, hogy a hazafutás ötlete saját. Tavaly nyáron történt, hogy egy Londonban élő,  egykori középtávfutó és volt profi focista gyerekkori barátommal futva indultunk haza, kacskaringózva, (fél)részegen Dalstonból Statfordba hajnal kettőkor. Sokminden jött szembe. Éjjelnappali deli közértben banán és izoital (fontos a frissítés), egy szakaszon lakóhajókkal övezett kanális, utánunk dobott tojás, másnap meg vízhólyagokkal teli talp. Mert Converse-ben ez a művelet nem ajánlott. Do not try this at home, or anywhere... Valójában az ittasan futkározás semmilyen cipőben nem ajánlott. De tényleg! Bár kétlem, hogy sokan szeretnének utánozni. 

homedrunk.jpg

Szintén Londonban, biciklizés közben jött szembe egy újfajta mozgalom. Egy órán belül fél tucat hátizsákos futót láttam szembe futni velem. Megállítottam az egyiket, mert azt hittem először, hogy valamiféle flashmob tanúja vagyok.

400x300_RuntoWork.jpg

A fiatal hátizsákos férfi mosolyogva informált, hogy ő egy run commuter, azaz futóingázó/ingázó futó. Egyszerűen azért fut munkából haza, mert elfoglalt és nincs máskor ideje versenyekre készülni, ráadásul minden hazafutásasal spórol 4 fontot. Idén már volt run to work day, amire egy jótékonysági kampányt is felhúztak Angliában.

Évekkel ezelőtt írtam már ide egy posztot a munkába futásról, foglalkoztunk a városi futással, futó-városnézéssel is. Szóval nem új dolgok jönnek szembe, de ezért tudom, hogy miért inkább a szigetre jár a futók többsége kocogni. Kevés olyan munkahely van, mint az enyém, ahol lehet kultúráltan zuhanyozni, átöltözni. A szigeten tisztább a levegő és ilyen melegrekordot dötögető napokon fontos a frissítés is. A Margit-szigeten legalább három ivókút jön szembe.

photo-2.JPG

Ha mégis hazafutnál munkából és csak a frissítőpontok hiánya tart vissza, akkor arra is van megoldás. Egy remek honlap, a http://www.kozkutak.hu összegyűjtötte az összes közkutat, nyomóskutat, ivóvízlelőhelyet az országban. Mert ilyenkor a sör munka után lehet, hogy jobban esik, mint a víz, de részegen futni mégiscsak a bolondság!

run comute.jpg

Run commuter, fotó: http://heart-of-light.blogspot.hu/

4 komment

Címkék: margitsziget alkohol futás víz kút commute sightseeing London Budapest

Lyoni apróságok

2013.06.18. 13:02 CukorBorSó

Budapesthez szerkezetében és méretében igen hasonló város Lyon, csak nem egy, hanem két folyója van. Az "élehtőségi mutatói" viszont egészen biztosan jobbak.

Néhány apróság kell csak ehhez:

1. 450 közösségi bringatároló pont van. Pontonként kb 50 biciklivel. Egy heti bérlet 5€!!!!

2. Használják a folyópartokat. Naponta változik, hogy könyv, hal vagy zöldség piacot rendeznek. Széles gyalogos sétány van, sportolási és semmittevési lehetőségekkel.

3. A magyar fejekben élő sztereotípiával ellentétben a franciák kedvesek, segítőkészek, és a fiatalok többsége beszél angolul.

4. Csak kiváló minőségű élelmiszer létezik! Csak!

5. A rengeteg fesztivál mellet van pl egy hajó, ahol alkalom szüli a zenekarokat. Amatör zenészek regisztrálhatnak, megadva, hogy min játszanak. Véletlenszerűen kerülnek aztán színpadra és ilyen produkciók születnek:

Szólj hozzá!

Címkék: lyon

"És te azt hiszed, engem csak lábak hoztak ide"

2013.05.14. 10:40 kvazibarki


Boda Eszter vendégposztja következik. Május 6-i rádióműsorunk (a poszt végén!) vendégei Kiss Ágnes és Boda Eszter voltak, akik a start-up szcénából érkeztek és egy nagyon speciális vállalkozást igyekeznek beindítani — a Running Tours Budapestet. 

"És te azt hiszed, engem csak lábak hoztak ide, Az autómban galamb a gázpedál, Ki olyan szerelmes, hogy mindegy, hogy kibe, És egy kicsit feldob és alám áll."
(Kispál és a Borz)

A 2012. novemberi TedX konferenciát követően jött szembe egy ötlet. A program témája a ’Mit jelent a siker?’ gondolatkör volt. Elmerengtem rajta, mi lehet a siker az én életemben. Sorra vettem a lehetőségeket: mihez értek, mihez van tehetségem, mit tudok szívvel csinálni. Gyermekkorom óta része az életemnek az atlétika, illetve a futás, de sohasem voltam kiemelkedő tehetség és  a lábaim sem túl szignifikáns méretűek... Ennek ellenére azóta is futok, egy ideje pedig üzleti útjaim/nyaralásaim során futva fedezem fel az adott város látnivalóit. Ez elég izgalmas dolog, hiszen sosem tudom pontosan hová futok, mindig ér valamilyen meglepetés, érdekes látnivaló, eredeti arcok, emberek. 

Egy genti út során örömmel tapasztaltam,hogy ez a fajta városnézés már létezik világszerte, így nem hagyott nyugodni a látomás, hogy a programot Budapesten próbáljam meghonosítani. Városnézés és futás egyben: ez egy win-win szituáció, ami mások számára is érdekes lehet, főleg egy olyan egyedülálló látnivalókat rejtő helyen, mint a fővárosunk — gondoltam. Ötletemet megosztva Ági barátnőmmel, a start-up hamar egy blind investment versenyen találta magát, amely a primer lépést jelentette a kezdeményezésünk életében.

A program elindult, a promóciós túrák futnak, gyűjtjük a visszajelzéseket. Lelkesen hisszük, hogy a futótúra nem csak a testet edzi jótékonyan, de jóleső érzést is biztosít azoknak az idelátogatóknak, akik szeretnék érezni a város igazi atmoszféráját, és egy gellért-hegyi emelkedő után kissé magasabb pulzussal — megfogyva bár, de törve nem :) —, boldogan állnak a Citadellán, mert amit látnak az nem mindennapi.

530662_462705233793490_1908341846_n.jpg

Boda Eszter városnézésre melegít (fotó: https://www.facebook.com/RunningToursBudapest)

Miért ne lehetne, hogy egyre többen és többen lássanak fantáziát vagy találjanak egy új hobbit a futásban? Miért ne lehetne ezt Budapesten elkezdeni vagy gyakorolni? Célunk, hogy jótékony tevékenységet kínálva népszerűsítsük városunkat, országunkat integrálva egyéb kulturális/gasztronómiai élményeket, amelyek autentikus, nem hagyományos turista programot jelenthetnek a nyitott szellemiségű látogatók számára.

És hogy ez a projekt lesz-e a sikerhez vezető út a mi életünkben? Nem tudjuk. Mindenesetre belevágtunk és örömmel tapasztaljuk, hogy nem csak mi gondolkodunk pozitívan és szeretnénk valami értéket teremteni. Mindenképpen siker az, ha valami olyan dolgot, érzést tudunk megosztani másokkal, ami számunkra is szenvedély.

Running Tours Budapest @ Jöttszembe on RadioQ 99.5 by Jottszembe on Mixcloud

1 komment

Címkék: budapest futás start-up Sightseeing Budapest Budapest attractions sightseeing running cool Budapest discover Budapest

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása