jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

slow food: 1falatzamat recept

2012.10.08. 12:39 randomroderik


Az előző poszt és a múlt heti rádióműsor kiegészítéseként közöljük itt, másik slow-s vendégünk, az 1falatzamat-os Szász Kinga műsorban elhangzott slow food menüjének receptjét. Vegyétek, és egyétek. Köszönjük, Kinga!

előétel >>>
mentás répakrém

6 db közepes répa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg krémsajt 
kisebb csokor menta
(csípős) curry
só, bors

A hagymát apróra vágjuk és egy mélyebb serpenyőben kevés olajon megdinszteljük, majd kis idő után fokhagymanyomó segítségével hozzáadjuk a fokhagymát. Közben a répákat megpucoljuk - 2/3-át lereszeljük és az üveges hagymára dobjuk. Kb. 10-15 percig lassú tűzön pirítjuk. Ha kész, félretesszük hűlni. Eközben a maradék répákat is lereszeljük (lehet aprítógépbe is dobni), majd hozzáadjuk a kihűlt sárgarépához. A krémsajttal jól összekeverjük; a mentát felaprítjuk, és végül pedig sóval, borssal és curryvel ízesítjük.

DSCF0038.jpeg


leves >>>

gyömbéres almakrémleves

5 db savanyúbb alma
fél citrom leve
3 evőkanálnyi gyömbér
  apró kockára vágva vagy nagylyúkú reszelőn lereszelve
5 ek. barnacukor vagy nádcukor
2 dl tejszín
1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
fahéj
menta (a díszítéshez)

Az almákat meghámozzuk, majd felkockázzuk. A cukrot egy lábosban hevíteni kezdjük, mikor elolvadt és elkezd karamellizálódni beledobjuk a felaprított almát. Ahogy levet kezd engedni, a cukor is feloldódik vele. A felkockázott vagy lereszelt gyömbért is beletesszük az edénybe; s így hagyjuk együtt rotyogni az almával kb. 5 percig. Felöntjük 6 dl vízzel, majd még forráspont előtt hozzáadjuk a tejszínt -amibe elkevertük a pudingport-. Ízesítjuk fahéjjal, a fél citrom levével, és attól függően hogy mennyire volt édes az almánk, adhatunk még hozzá 1 csomag vaníliás cukrot. A tetejét díszíthetjük mentával, vagy ha van időnk, készíthetünk rá friss habcsókot, ami egészen
megbolondítja levesünket.

almakremleves2.jpeg


főétel >>>

rozmaringos sült pisztráng céklás kuszkusz salátával

400 g pisztráng
1 kisebb csokor friss rozmaring
sűrű tejszín (a páchoz)
50 g vaj (a sütéshez)
4 gerezd fokhagyma 
1-2 dl száraz fehérbor (ízlés szerint)

200 g kuszkusz
fél kígyóuborka 
friss petrezselyem és kapor
1 fej lilahagyma (vagy salott hagyma) 
1 citrom 
300 g cékla
kevés friss torma
só, bors

A pisztrángot - ha ugye a vacsinkat a műsorban is említett slow tempóban készítjük >>
vagyis jó előre tervezünk:) - a vacsora előtti este bepácoljunk a tejszínnel, amibe belekevertünk 2 tk. sót, frissen őrölt borsot és a rozmaringot.

A salátához >>> a kuszkuszt egy nagy tálba tesszük és felöntjük másfélszeres mennyiségű sós, forrásban lévő vízzel, majd lefedve kb. 10 perc alatt el is készül (a 10 perc után érdemes átforgatni és ezután fedő nélkül álljon amíg bele nem kerülnek a zöldségek). Közben tegyünk fel vizet forrni a cékláknak, majd héjával együtt főzzük puhára (én félkemyényen is nagyon szeretem, sőt! egészségesebb is).
Az uborkát pucoljuk meg, de csak minden második zöldséghámozóra eső csíkban (így egyszerre lesz ress a héjától és puha a megpucolt résztől) - vágjuk karikára, majd cikkekre. Ha a cékla kész, hűtsük le hideg vízzel; majd
pucoljuk meg - s vágjuk ízlés szerinti kockákra. Vegyük elő a kuszkuszt, adjuk hozzá az uborkát és a céklát, majd az apróra vágott petrezselymet illetve kaprot (ebből kevesebb is elég).
Reszeljünk le egy kevés friss tormát, majd szórjuk a salátánk tetejére. Ízlés szerint locsoljuk még meg egy fél citrommal, fűszerezzük sóval és borssal.

Vegyük elő az előre bepácolt pisztrángunkat, mossuk meg a tejszíntől és a fűszerektől, vágjunk rá keresztben barázdákat. Egy serpenyőben (lehetőleg olyat használjunk aminek van fedele) olvasszuk meg a vajat és fektessük bele a halakat. Pucoljuk meg a fokhagymákat és egészben dobjuk a serpenyőbe. Közepes tűzön sűssük és a kezdeti pár perc után öntsük fel 1-2 dl száraz fehérborral majd tegyük rá a fedőt és kb. 10 percen át rotyogtassuk.
Ezután vegyük le a tetőt, és további 5-8 perc alatt pirítsuk aranybarnára a bőrét. Ha kész a citrom másik felével meglocsolhatjuk ill. tálaláskor a tányérra tehetjük.

DSCF0747-pisztrang.jpeg

Mindenkinek jó főzést és mégjobb étvágyat ehhez a könnyű és színekben gazdag slow menühöz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr44826168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása