jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

Fapados villamosok

2011.08.09. 00:35 kvazibarki


Biztos nem én vagyok az egyetlen, akinek hiányoznak a fapados 47-49-es villamosok Budapest utcáiról. Középiskolás koromban, a holland cserediákjaim vidámparkos sikongatásokkal örömködtek a régi járműveken. Egészen addíg picit cikinek, balkáninak tartottam az erőkaros ablakemelőt, a lakkozott mahagóni hatású padokat és az utánozhatalan, kattogó-ropogó menetzajt. Legutoljára Simonyi Balázs Originál Láger című filmjének forgatásán utaztam rajtuk 2006-ban, mielőtt végleg eltűntek a forgalomból. 
A fapados villamosok képben-hangban - Originál Láger, Simonyi Balázs

Aztán tavaly decemberben, a nászutamon eljutottam Melbourne-be és megdöbbenve láttam, hogy a gazdag ausztrál barátaink városimidzs építőnek használják a régi villmaosokat. 

A Findler street egyik villamosa, Melbourne (fotó: Nánai Bori)

A muzeális villanyvonatok Melbourne jelképnek számítanak: bejegyzett turisztikai védjegyek, melyek szinte mindenhol felbukkannak. A publikációkban, utikönyvekben és szuvenírboltokban. Sydney régi, levetett villmamosait ingyen kapta meg Melbourne városa. Később visszavásárolták volna Sydney városvezetői, de a melbourne-iek ekkor persze már nem adták. Az új és a régi villamosok elegye elképesztően színessé, izgalmassá tette Vicoria állam fővárosát. 































És tessék. Két hete, a svédországi Göteborgban szembejött a Melbourne szindróma és komolyan összeszorult a szívem, majd elkezdtem gondolkozni az Állítsátok vissza a fapados villamosokat a Kiskörútra fészbukcsoport létrehozásán...

régi és új villamosok Göteborg belvárosában (fotó: Nánai Bori)

Szólj hozzá!

Címkék: budapest bkv ausztrália svédország villamos göteborg melbourne

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr133135684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása