jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

úsztakszembe krúdy kárókatonái

2011.01.12. 11:23 spry_brrs

jöttszembe egy napok óta masszív térdig érő ködben (esőfelhőben? vagy ezmiez?) úszó budapest. ez nem jó hír. nyilván. de van jó is.

először is mindig jöhet szembe egy jó könyv,  szívesen csavargok el a mai hétfőből mondjuk egy ilyen százéves vasárnapra:

"Még soha ilyen napfényes dél nem volt Pál fordulásának napján. A hosszú, földszintes sárga ház fehér ablakai ragyogtak, a világosszürke szőnyegek világítani látszottak és a bútorok fényesre voltak törülgetve. Két angyal szállott át a függőlámpa fehér ernyőjén és virág illatozott az asztalkendőben. A húsleves olyan volt, mint az olaj; a zöldséget külön tálban hozták; a cipónak illata volt és a hideg marhasülthöz egy reggeltől estig hajtó, vörösarcú postakocsis étvágya lett volna megfelelő. Töltött káposzta oldalassal követte társait; az oldalas szétomlott az evők szájában, kár lett volna a csontokért, mert azt is meg lehetett rágni és a káposztalevél zöld volt és ropogós, mintha reggel hozták volna a kertből. Könnyű borocska jéghidegen sárgállott alacsony pohárban és az evőkés oly éles volt, mint a beretva. Jómódú polgárház ebédje volt ez, ahol a kamra meg van rakva bőségesen mindenféle élelemmel és nem jön zavarba a szakácsnő, ha egy-két vendéggel többen ülnek le az asztalhoz."

szívesen elüldögélek a krisztinavárosi étkező sarkában csendben, míg rezeda kázmér a kávé és a délutáni alvás közt egy ráérős apokaliptikus fejtegetésbe merül, mely szerint budapest az előző (előtti) századforulót sem élheti meg, hisz bűneinek muszáj  lesz elemésztenie, és sajnos bizony már akkoriban is évtizedes hiánycikk volt az igaz és viszonzott szerelem...

mindenkinek csak ajánlani tudom: krúdyban lubickolni egy téli estén - felbecsülhetetlen. és hát igen, láttam boldogan a dunába bukfencező kárókatonákat (ember, tél van, milyen hal van szerintük ilyenkor ébren? bár csak jobban tudják), akik nagyon emlékeztettek  krúdy egy másik regényének párocskájára, akik előbb a havas margitszigeten, majd egy jégtáblán(!) próbáltak enyelegni, kevés sikerrel. az élet igen komikus tud lenni. mint mondjuk ez a "gödényalakú". a jóhír pedig, hogy eddig a szentpálfordulásáig is már csak alig párat kell aludni, aztán seperc alatt itt a tavasz.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest tavasz tél szmog krúdy kárókatona rezeda gödényalakú

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr572573977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása