jöttszembe

Járjuk a várost: biciklivel,
békávézva, gyalog, futva, négykézláb, kihogyan. Közben kinyitjuk a szemünket, számolunk, mosolygunk, visszamosolygunk, fotózunk, videózunk, írunk, élünk, gondolkodunk. Minden villanás egy történet. Szórakoztatjuk magunkat, turistáskodunk Bárhol.
Ötlet: http://jottszembe.freeblog.hu
Jöttszembe @RadioQ 99.5, hétfőn négytől

Goldenblog 2012

Friss topikok

Linkblog

Szalonok - Jöttszembe

2013.02.07. 14:34 JohnDonne

Beszélgetés Orosz Györgyivel és Juhász Annával szalonokról és szalonszervezésről...

2012. december 10-i műsorunkban műsorvezető kollégámmal Andrew-val Orosz Györgyivel (CoNetworking) és Juhász Annával (Hadik Irodalmi Szalon) beszélgettünk a szalonokról.

Sokaknak a szalon pusztán úri huncutság, ami letűnt boldog vagy olykor kevésbé boldog időket idéz, de – mint azt a rádióadásban megtudtuk– ez egyáltalán nem így van! Sőt, a szalonoknak igen is van helyük a mai kissé erősen túlreprezentált digitális közösségi terek mellett is. 

Orosz Györgyi és a Szalonok

 

Hat évvel ezelőtt, amikor elkezdtem, nem tudtam, hogy ez lesz a szalonokból. Viszonylag hamar kinőttük a lakásomat és miközben egy másik szalont is megszerveztem, elkezdtem kutatni, miért ilyen vonzó mások számára a szalon. Tudom, ez egy kicsit komoly, de mégis muszáj megírnom: Kopp Mária anómia vizsgálatainak kissé leegyszerűsített lényegét: olyan sokan érzik magukat vacakul a bőrükben, hogy ez a frusztráltság lassan visszafordíthatatlanná válik. Aztán Csermely Péter kutatásai jöttek, amelyekből kiderült, hogy egy az elcsesződő folyamatot éppen kis közösségek építésével lehet visszafordítani. Én pedig ösztönösen, de ebbe kezdtem. Azon kívül, hogy élvezem, mert rengeteg energiát visz el ugyan, de annál többet ad és mert most már tudom, hogyan hasznos - bocs' ezért a megfogalmazásárt, de - a társadalomnak. Ezért is ajánlottam fel a Jöttszembe végén, hogy segítek azoknak, akik ilyesmibe fognának. magánszemélyeknek is és vállalatoknak is (bár nekik kicsit másként). 

 

szalonok.jpg


(foto: www.conetworking.hu)

Juhász Anna és a Szalonok

 

Életemet születésem óta meghatározza a kultúra, az irodalom közelsége. Azt gondolom, nem véletlenül születünk oda, ahova: abba a bőrbe, családba, körülmények és viszonyok közé. Szűkebb valónk és családunk, környezetünk nagyban meghatározza fejlődésünket, látásunkat. Ezen nem változtathatunk, de célunkat, emberi kapcsolatrendszerünket mi alakítjuk ki, élve vagy lázadva született sorsunk függvényében. Számomra egész kiskoromtól egyértelmű volt, hogy azt a szellemi és irodalmi gazdagságot, amit alkotó Édesapám és szüleim által megismertem, valamely formában szeretném továbbadni. Élni élet-lehetőségemmel, átadni, ami nekem a sors által megadatott. Családi összejövetelek, beszélgetések, könyvbemutatók után kialakítottam saját képemet, egy művészeti szalonról.


2010 novemberében vettem egy nagy levegőt, és átballagtam a lakásommal szemben lévő, épp elkészült Hadik Kávéházba, ahol a művészeti vezetőt keresve előálltam ötletemmel: egy irodalmi, művészeti szalont szeretnék megvalósítani, s kézenfekvő, hogy az épp felújított, irodalmi múlttal rendelkező Hadik Kávéházban tegyem mindezt, ahol egykor Karinthy, Kosztolányi, Németh Andor, Bőhm Aranka és Déry Tibor is "haza jártak". 


Bosznai Tibor (a Hadik-ház művészeti vezetője) üdvözölte az ötletet, és már a hónap második felében megtartottam első estemet, a Múltidézést: Karinthy Mártonnal, Saly Noémival, Gyarmati Istvánnal és Fesztbaum Bélával – elindult a Hadik Irodalmi Szalon!


Két év telt el azóta, havi estjeink teltházasak, a sok ismerős törzsvendég mellett minden este újabb és újabb arcokkal is találkozunk - második éve valósítjuk meg álmainkat, s ezzel igyekszünk adni az irodalom és művészetbarát közönségünknek!

2013 tavaszán újabb helyszínnel gazdagodik a budapesti kulturális élet: a legendás New York Kávéház az elmúlt egy év program-előzményére támaszkodva létrehozza a New York Művészeti Páholyt, egy újabb „otthont”, ahol magas színvonalú kulturális, művészeti programmal várunk mindenkit, teret adva Budapest kultikus helyszínén az igényes kikapcsolódásra éhezőknek! Számomra ez az újabb feladat megtisztelő és az elmúlt évek egyik legizgalmasabb munkája!

 

hadik szalon.jpg

 

(www.facebook.com/hadikszalon)

Azoknak, akik kedvet kaptak hozzá és szalonszervezésre adnák a fejüket, a recept adott: Bátran el kell kezdeni! :)

A rádióadás:

Szalonok - Jöttszembe rádióműsor 2012.12.10. adás Orosz Györgyivel és Juhász Annával by Jottszembe onMixcloud

Szólj hozzá!

Címkék: orosz anna szalon györgyi juhasz jöttszembe

A bejegyzés trackback címe:

https://jottszembe.blog.hu/api/trackback/id/tr565067627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

"A Jöttszembe blog köszöni a dízájnt Vincenzonak, a szájtbildungot pedig a fantasztikus Habanának! Jöjjetek szembe mindig!"

süti beállítások módosítása